vrijdag 23 december 2011

Betekenis werk




De titel van mijn werk is ‘de bewustwording’. Het werk toont de evolutie van een jong kind dat zorgeloos in het leven staat tot een puber met een groot realiteitsbesef. Het kind wordt in dit werk voorgesteld als een boom. Een boom groeit en vertakt zich, een ontwikkeling die kan worden vergeleken met een opgroeiend kind. Om de evolutie van ‘bewustwording’ duidelijk te maken, heb ik 3 bomen bekleed en elke boom stelt een andere leeftijd voor.

Boom 1

De eerste boom stelt een jong kind voor dat leeft in de perfecte wereld. Dit komt in de eerste plaats door de veilige omgeving die wordt gecreëerd door de ouders. Het kind is zich nog van geen problemen of gevaren bewust en gaat zorgeloos door het leven.
De boom is omhult met een harnas. Het harnas beschermt de boom en kaatst externe gevaren af. De ouders zijn als het ware een harnas voor hun kind.

Boom 2

Wanneer het kind echter ouder wordt, wordt hij langzaamaan geconfronteerd met de ‘harde’ realiteit, bijvoorbeeld: sinterklaas bestaat niet, oma sterft, ouders scheiden… De wereld is lang niet zo rooskleurig als hij vroeger altijd had gedacht. Het kind komt stilaan tot het besef dat 'de perfecte wereld' eigenlijk niet bestaat.
Aan de voet van de tweede boom zijn de restanten van het harnas te zien. Het harnas is gesmolten en de boom wordt daarom blootgesteld aan de gevaren van de buitenwereld. De gevaren en problemen kunnen nu letterlijk de boom doorboren. In mijn kijkwijzer heb ik dat voorgesteld met pijlen. Ik heb dit in de praktijk niet kunnen uitwerken, doordat ik de bomen niet mocht beschadigen.

Boom 3

De laatste boom stelt de puber voor. Wanneer het kind in de puberteit komt, krijgt hij ook besef van grootschalige maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld: armoede, oorlogen, economische crisissen, natuurrampen… De jongere staat ten volle in de realiteit. De perfecte wereld zonder zorgen, gevaren, problemen en verantwoordelijkheden behoort nu volledig tot het verleden... Hij is onbereikbaar geworden en er wordt met heimwee naar teruggekeken.
Binnenin het vogelhuisje kan je de perfecte, zorgeloze wereld van het kind zien. Het staat symbool voor het warme nest gecreëerd door de ouders. Dit is dus een verwijzing naar de eerste boom.
De gevaarlijke bekleding van het huisje is echter het eerste wat we zien. Het is onmogelijk geworden om zorgeloos door het leven te gaan omdat we ons te veel bewust zijn van alle risico’s. We worden dus letterlijk met ons neus op de feiten gedrukt. Op het vogelhuisje wordt dit ook letterlijk uitgebeeld door de uitstekende elementen.

Opstellen

1. Boom met harnas
  • boom met aluminiumfolie inpakken
  • grijze tape horizontaal en verticaal aanbrengen (verwijzing naar stalen stroken op harnas)
  • moeren op tape kleven
  • 'motief maliënkolder' tekenen op het harnas


2. Smeltend harnas
  • onderkant op dezelfde manier inpakken als boom 1
  • smeltend harnas rondom plaatsen

3. Vogelhuisje
  • met ijzerdraad rondom boom bevestigen
  • binnenin een lichtje plaatsen zodat peuter zichtbaar wordt


zondag 18 december 2011

Kijkwijzer

De toeschouwer krijgt de rol van detective op zich en moet zelf op zoek gaan naar de betekenis van het kunstwerk. Door de chronologische onderverdeling in de kijkwijzer, weet de toeschouwer hoe hij naar het werk moet kijken.


Onder de tekeningen zitten verschillende elementen verborgen:

Inspiratiebronnen
In de kruin van elke boom zitten 2 inspiratiebronnen verborgen.



Pijlen in boom 2 en 3
De pijlen staan symbool voor de gevaren en de problemen die het kind raken. Naarmate het kind ouder wordt zal de toeschouwer merken dat de aard en omvang van de problemen en gevaren gaat veranderen.

Veelzeggende pictogrammen
De pictogrammen verwijzen telkens naar de bekleding van de boom. Wanneer de toeschouwer de link kan leggen tussen de twee, dan wordt de functie van de bekleding duidelijk.

Boom 1
het kind = de boom (gelukkig, van geen kwaad bewust)
de ouders en de paraplu = het harnas rond de boom (functie: bescherming)

Boom 2
de kapotte paraplu = het gesmolten harnas
de regen = het kind wordt zich stilaan bewust van gevaren en problemen
Boom 3
jongere ten volle bewust van de gevaren en problemen op de wereld
jongere denkt terug aan de kindertijd, de tijd zonder zorgen
Opdracht bij boom 3
De toeschouwer wordt uitgedaagd om in het vogelhuisje te kijken. Ze moeten hierbij hun ervaring kort neerschrijven. De meeste toeschouwers zullen dit niet graag doen omdat ze bang zijn om zichzelf te kwetsen. Daarna moeten ze een beschrijving geven van de binnen- en buitenkant van het huisje.
Buitenkant = gevaarlijk
Binnenkant = vrolijk, geluk, lieflijk...
Zo moeten ze tot de eigenlijke betekenis van het vogelhuisje komen:
De jongere heeft heimwee naar de tijd zonder zorgen, problemen en gevaren, maar slaagt er niet in om naar die tijd terug te keren. De jongere is zich te veel bewust van alle problemen en gevaren waardoor hij niet meer zorgeloos door het leven kan gaan.

vrijdag 9 december 2011

Uitvoering concept 3: smeltend harnas

Stap 1: voorbereidingen voor de uitvoering
  • omtrek boom meten in het museum: 72cm (kniehoogte) & 120cm (onderaan)
  • diameter berekenen (/6,28): 11,5cm (kniehoogte) & 19,1cm (onderaan)
  • omtrek boom tekenen op blad

Stap 2: grondlaag maken
  • bovenop de tekening van de omtrek: de vorm van de boom in kippengaas maken
  • kippengaas bedekken met gips en jute




Stap 3: druppel-effect maken
  • redelijk vloeibare gips maken
  • gips bovenaan aanbrengen en naar beneden laten druipen
  • moeren in natte gips duwen (herhaling van de moeren bij de boom met het volledige harnas)



Stap 4: kleur
  • in aluminium-kleur spuiten
  • diepste delen met zwarte verf beschilderen om meer diepte in de gesmolten massa te steken en zo de druppels en de moeren beter te laten uitkomen



Stap 5: harnas in twee zagen
  • zodat het rond de boom in het museum kan worden geplaatst